مکس بورس رشد تولید «فملی» در سایه ریسک اکچوئری - مکس بورس

مجمع شرکت ملی مس ایران با حضور بیش از ۹۷ درصد از سهامداران تشکیل شد. دستیابی به رکورد تولید مس محتوای کنسانتره، بهره‌مندی شرکت از رشد قیمت جهانی مس، کاهش بهای تمام شده تولید، مشکلات حل نشده اکچوئری شرکت و حواشی ناشی از مطرح شدن این موضوع؛ در کنار تقسیم سود ۱۵ تومانی و ذخیره ۲۰ تومان از سود سهامداران شرکت جهت افزایش سرمایه قریب‌الوقوع مهمترین نکات این مجمع بود.

در مسیر تولید ۴۰۰ هزار تن مس محتوا

مجمع ملی مس با تیزری در مورد وضعیت سال گذشته شرکت شروع شد. اشاره به روند قیمت جهانی مس به عنوان مهمترین عامل تاثیرگذار بر عملکرد این شرکت، کاهش ۸۰۰ دلاری بهای تمام شده به ازای هر تن مس نسبت به سال ۹۳ و همچنین دستیابی به رکورد تاریخی ۲۸۲٫۵ هزار تن مس محتوای کنسانتره مهمترین بخش‌ این تیزر بود. (مقایسه بهای تمام شده تولید امسال با بهای تمام شده ۲ سال گذشته جالب توجه است)

افزایش ۴۱ درصدی وزن فروش نسبت به سال گذشته با جهش ۹۲ درصدی مبلغ فروش همراه بوده‌است. (بررسی «دنیای بورس» حاکی از افزایش ۲۸ درصدی وزن فروش است) از آنجایی که میانگین قیمت جهانی مس در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۴ افت ۲٫۱ درصدی را نشان می‌دهد، جهش مبلغ فروش حاکی از فرصت‌طلبی این شرکت در فصل پایانی سال گذشته (فصل اوج‌گیری قیمت جهانی مس) است.

صدور استمهال بدهی شرکت ملی مس ایران بابت حقوق دولتی معادن فعال مس به ازای اجرای پروژه‌های رفع آلودگی کارخانجات ذوب و احداث کارخانجات اسید سولفوریک از سوی دولت یازدهم نیز از فعالیت‌های زیست محیطی این شرک به شمار می‌آید.

برنامه‌ریزی این شرکت در سال ۹۲ شامل افزایش تولید مس محتوا به ۴۰۰ هزار تن تا پایان سال ۹۸ بوده‌است. براساس ادعای مطرح شده این میزان مس محتوا با توجه به ذخایر موجود قابل استحصال در سال‌های متمادی‌است.

امید به پوست‌اندازی شرکت

مرادعلیزاده، مدیرعامل شرکت ملی مس ایران در ابتدای سخنان خود با اشاره مجدد به شکسته شدن رکورد تولید مس محتوا در سال ۹۵  فروش ۷ هزار میلیارد تومانی شرکت و صادرات ۱۷۰ میلیون دلاری محصولات را به عنوان یکی از دستاوردهای سال گذشته عنوان کرد.

۱۰وی در ادامه افزود: پروژه شرکت که ۳ پروژه اصلی و بقیه منطقه‌ای بودند در سال گذشته راه‌اندازی شد که افتتاح آنها در اسفندماه به دلیل عدم حضور ریاست جمهوری به تعویق افتاد. ارزش سرمایه‌گذاری روی این پروژه‌ها در سال‌های اخیر بیش از ۳ هزار میلیارد تومان بوده‌است. این پروژه‌ها علاوه بر پروژه‌هایی بودند که در سال ۹۴ افتتاح شد.

محدودیت‌های خوش یمن

مدیرعامل ملی مس در خصوص قیمت‌های جهانی مس و چشم‌انداز آتی شرکت گفت: قیمت جهانی مس در سال گذشته به پایین‌ترین سطح ۱۰ سال اخیر خود رسید.

واکنش شرکت‌های بزرگ تولید کننده مس به افت قیمت‌های جهانی، افزایش میزان بهره‌وری در تولید بود که این امر عمدتا با تعدیل نیروی انسانی در این شرکت‌ها محقق شد. شرکت ملی مس نیز طی سال‌های ۹۳ تا ۹۵ قیمت تمام شده مس محتوا به ازای هر تن کنسانتره را از ۳۲۲۴ دلار به ۲۷۳۰ دلار و در نهایت به ۲۵۷۱ دلار رسانده‌است. این بهای تمام شده در کاتد مس طی سال‌های مذکور از ۴۶۵۰ دلار در هر تن به ۳۹۰۰ دلار در هر تن کاهش یافته‌است. (در بهای تمام شده کاتد به متوسط جهانی رسیده‌ایم)

ترفندهایی برای کاهش بهای تمام شده

مدیرعامل شرکت ملی مس ایران در خصوص کاهش هزینه‌های تولید گفت: یکی از راه‌های کاهش بهای تمام شده، استفاده از قراضه برای تولید کاتد مس است. در دنیا بیش از ۲۰ درصد تولید مس از محل بازیافت صورت می‌گیرد. استفاده از قراضه برای تولید مس زمانی برای شرکت صرفه اقتصادی دارد که فاصله قیمت قراضه و کاتد مس به میزان قابل قبولی برسد تا بتواند هزینه‌های تبدیل را جبران کند. در سال‌ گذشته مصرف قراضه به ۷۳ میلیارد تومان رسید و با توجه به تحت کنترل بودن قیمت قراضه، در سال جدید برای تولید کاتد مس از آن استفاده خواهیم کرد. در سال گذشته تعدیل قراردادها را در دستور کار قرار داده‌ایم به نحوی که حدود ۸۵ میلیارد تومان کاهش هزینه‌ قراردادها نتیجه این اقدام بود.

وی در ادامه توضیح داد: متوسط مصرف آب به ازای هر تن خاک ۰٫۵۵ متر مکعب است. در شرکت‌های معتبر با تکنولوژی بالا این میزان مصرف به  ۰٫۴- ۰٫۴۵ متر مکعب به ازای هر تن خاک می‌رسد. در شرکت ملی مس این نسبت به ۰٫۴۳ رسیده‌است که دستاورد بزرگی برای ما به حساب می‌آید.

شرکت تنها در کاهش هزینه نیروی انسانی نتوانسته کاری انجام دهد که این موضوع نیز مربوط به ساختار فعلی و شرایط کشور است. در نهایت  میزان حاشیه سود ملی مس از فروش کنسانتره در حال حاضر ۵۳ درصد است. بنابراین بحث خام فروشی مطرح شده به این شکل صحیح نیست.

نقشه راه آینده

مرادعلیزاده در خصوص افق آتی شرکت گفت: با توجه به پیش‌بینی‌های موسسات جهانی (CRU و Deutsche Bank) قیمت جهانی مس طی سال‌های آتی صعودی بوده و تا سال ۲۰۲۱ به بالای ۷۵۰۰ دلار در هر تن خواهد رسید. بر همین اساس شرکت ملی مس زمانبندی تکمیل و راه‌اندازی پروژه‌های خود را طور تنظیم کرده‌است که بتواند از این جهش قیمتی نهایت استفاده را بکند. اهم عوامل موثر در رشد سودآوری شرکت عبارتند از رشد تولید، کنترل نیروی انسانی که به عنوان سخت‌ترین کار برشمرده می‌شود، کاهش هزینه‌های انرژی و افتتاح پروژه‌های جدید به منظور افزایش هرچه بیشتر درآمد.

تسویه تسهیلات مالی

مدیرعامل شرکت ملی مس در زمینه هزینه‌های مالی این شرکت گفت: علاوه بر ۸۰۰ میلیارد تومان وام اخذ شده از بانک‌ها برای پروژه‌های توسعه‌ای؛ از سال ۹۲ تا پایان سال ۹۴ حدود ۲۰۰۰ میلیارد تومان وام از بانک‌ها گرفته شده‌ که در مجموع بدهی شرکت ملی مس به بانک‌ها را به حدود ۲۷۰۰ میلیارد تومان رساند. خوشبختانه به دلیل امکان ایجاد یک Pre-finance و میزان فروشی که در سال ۹۵ داشته‌ایم؛ حدود ۲۴۰۰ میلیارد تومان از بدهی‌های ریالی و ۱۲۰ میلیارد تومان از بدهی‌های ارزی را پرداخت کرده‌ایم و در پایان سال ۹۵ بدهی‌های شرکت به بانک‌ها صفر شده‌است. در حال حاضر نیز نسبت بدهی بانکی به دارایی شرکت ۳ درصد است (۲۸۰ میلیارد تومان) و بیش از ۱٫۵ برابر این میزان سپرده نزد بانک‌ها داریم.

معضلی به نام اکچوئری

اکچوئرها ریسک‌هایی که حذف شدنی نیستند یا تا حد مناسبی کاهش‌پذیر نیستند را شناسایی و راهکار تامین مالی آن را ارائه می‌کنند. شرکت ملی مس ایران با نیروی انسانی بسیار زیاد همواره با مشکل محاسبه هزینه‌های اکچوئری و میزان ذخیره مناسب برای این سرفصل بسیار تاثیرگذار دست و پنجه نرم می‌کند و برخی کارشناسان بزرگترین ریسک این شرکت را ریسک اکچوئری می‌نامند.

دومین بند مشروط حسابرسی مربوط به هزینه اکچوئری صندوق بازنشستگی کارکنان ملی مس بود. مشخص نبودن نحوه محاسبه ذخیره ۹۰ میلیارد تومانی هزینه اکچوئری و هزینه ۸۰٫۸ میلیارد تومانی هزینه پاداش کارکنان در کنار نبود مدارک و مستندات کافی برای اعداد بدست آمده ابهام اصلی حسابرس بود. پس از قرائت این بند یکی از سهامداران حاضر با اعتراض به حضور مداوم بند مذکور در گزارش‌های سالانه حسابرسان از هیئت مدیره درخواست رفع و رجوع این مسئله برای همیشه و برطرف کردن ریسک بالقوه آن را داشت که با اعتراض نماینده کارکنان و کارگران ملی مس مواجه شد. این موضوع برای لحظاتی کنترل مجمع را از دست هیئت مدیره خارج کرد.

در ادامه مدیرعامل شرکت با اشاره به نبود ساز و کار مورد پذیرش سازمان حسابرسی برای محاسبه هزینه اکچوئری گفت: شرکت در محاسبه این هزینه ملاحظات کافی را در نظر داشته‌ و رقم ۹۰ میلیارد تومان به عنوان ذخیره از نظر تیم مدیریتی رقم معقولی است. لکن هنوز خلا مرجع ذیصلاح و قابل قبول برای موسسات حسابرسی جهت بررسی مجدد این سرفصل احساس می‌شود. لازم به ذکر است کارشناسان بر این باورند که هزینه‌ یاد شده با توجه به تعداد کارکنان و بازنشستگان و وضعیت شرکت بسیار خوشبینانه در نظر گرفته شده‌است و می‌تواند سود شرکت را در سنوات بعدی با نوسان زیادی همراه کند.

تقسیم سود نقدی ۱۵ تومانی

در پایان مجمع، هیئت مدیره تصمیم به تقسیم ۳۵ تومانی سود به ازای هر سهم گرفت با این شرط که ۱۵ تومان آن به صورت نقد و از ابتدای آبان‌ماه پرداخت شود و ۲۰ تومان آن جهت افزایش سرمایه از محل آورده نقدی سهامداران (در این حالت آورده قطعی مصوب در مجمع) در حساب‌های شرکت منظور گردد.

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 218 views بار دسته بندی : بورس تاريخ : 18 مارس 2021 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.