مکس بورس حذف محدودیت‌ها از مسیر توسعه بورس - مکس بورس

رئیس سازمان بورس در گفتگوی اختصاصی با «دنیای اقتصاد» بر لزوم حذف قوانین محدود کننده همچون حجم مبنا و دامنه نوسان تاکید کرده است. شاپور محمدی در این گفتگو به تشریح برنامه سازمان بورس برای برچیدن قوانین دست و پا گیر حاکم بر معاملات پرداخته است. علاوه بر این به آخرین وضعیت نمادهای متوقف بانکی، کنتورسازی ایران و همچنین تلاش سازمان برای برطرف کردن ابهامات صنعت پالایشی نیز اشاره شده است.

شاپور محمدی در خصوص حذف قوانین محدودکننده گفت: ما برای دامنه نوسان و حجم مبنا ترکیبی تحت عنوان «دامنه نوسان پویا» در نظر گرفته‌ایم. در دامنه نوسان پویا به نوعی هم رفع محدویت حجم مبنا در نظر گرفته شده است و هم سعی شده تا محدودیت دامنه نوسان مرتفع شود. به این ترتیب دیگر معامله‌گران بازار سهام با محدودیت منفی و مثبت ۵ درصد برای معاملات روبرو نخواهند بود.

شاپور محمدی در تشریح این موضوع گفت: با اجرایی شدن این موضوع، دامنه نوسان به صورت پویا تغییر می‌کند. اعمال دامنه نوسان پویا در زمان بالا رفتن تدریجی قیمت سهم، می‌تواند فرصت مناسبی را برای ارزیابی مجدد و منطقی قیمت سهام به سهامداران ارائه کند. بر این اساس با اجرای دامنه نوسان پویا اگر سهمی به دلیل گردش معاملات بالا نیاز به افزایش دامنه نوسان داشته باشد تا به قیمت واقعی برسد، این اتفاق می‌افتد. برای اجرایی شدن این مهم اما باید تمهیداتی در سامانه‌های معاملاتی اندیشیده شود. سامانه معاملات فعلی این قابلیت را ندارند. تلاش ما این است تا بعد از به‌روزرسانی سامانه معاملاتی بتوانیم دامنه نوسان پویا را جایگزین کنیم.

وی تصریح کرد: در حجم مبنا لازم است درصد مشخصی از سهام شرکت معامله شود که این موضوع در حال حاضر در اکثر شرکت‌ها به طور روزانه رخ می‌دهد. با توجه به بزرگ شدن حجم مبنا، به این نتیجه رسیده‌ایم که این متغیر نیز باید اصلاح شود. طرح بازبینی حجم مبنا نیز در سازمان بورس در حال جمع‌بندی بوده تا این متغیر نیز برای تمامی شرکت‌های بورس تهران پویا شود.

محمدی با اشاره به تجربه سایر کشورها در این زمینه، اظهار کرد: برخی بر این اعتقادند که دامنه نوسان پویا شاید تا حدودی محدودیت‌ها را برطرف کند اما همچنان محدویت دامنه نوسان در شکل جدیدی به کار خود ادامه خواهد داد. باید توجه داشت در حال حاضر در کل دنیا دامنه نوسان پویا به کار می‌رود. ما هیچ بورسی نداریم که هیچ دامنه‌ای در خصوص نوسان قیمت‌ها نداشته باشد.

سیاست سازمان در قبال سهام شناور

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه به لزوم اصلاح میزان سهام شناور شرکت‌های سهامی با توجه به ظرفیت بازار اشاره کرد و گفت: در برخی موارد محدودیت‌هایی در خصوص توان جذب بازار وجود دارد. به این ترتیب متناسب با توان جذب بازار از طریق معافیت‌های مالیاتی که این شرکت‌ها از آن بهره می‌برند، ما تلاش می‌کنیم تا شناوری را بالا ببریم. بالا رفتن شناوری قطعا کمک می‌کند تا بازار کاراتر شود و کشف قیمت بهتر انجام شود.

وی ادامه داد: این موضوع جزء سیاست‌های اصلی سازمان بورس قرار دارد. منتها این موضوع بایستی گام به گام و به صورت تدریجی اجرا شود. این یک فرآیند مستمر است و باید ببینیم در مراحل مختلف چقدر امکان آن را داریم که سهام بیشتری از شرکت‌ها  وارد چرخه معاملات بازار سهام کنیم.

انتشار ۳۰ هزار میلیارد تومانی اوراق در سال ۹۶

محمدی در ادامه به نقش مهم بازار بدهی در عمق‌بخشی به بازار سرمایه اشاره‌کرد و گفت: توسعه بازار بدهی با توجه به برخی مولفه‌ها مورد توجه دولت و سازمان بورس اوراق بهادار قرار دارد. ما همیشه بحثمان این بود که توسعه بازار بدهی باید توسعه‌ای کنترل شده باشد. سازمان بورس به هیچ عنوان مخالف توسعه بازار بدهی نیست. تاکید ما این است که دولت باید حجم این اوراق را به نحوی تنظیم کند که شاهد دو اتفاق باشیم. یک: نرخ‌ها افزایش پیدا نکند و دوم اینکه توسعه بازار بدهی آسیبی به بازار سهام وارد نسازد. ما همین استراتژی را همچنان دنبال می‌کنیم. در حال حاضر نیز نرخ اوراق بدهی در محدوده متعادلی قرار گرفته‌است.

وی با تاکید بر اینکه اوراق دولتی بر اساس قانون بودجه ۹۶ بایستی مورد انتشار قرار گیرد، افزود: خوشبختانه امسال ظرفیت خوبی توسط دولت برای انتشار اوراق جدید در بازار بدهی ایجاد شده است. امسال حدود ۱۶ هزار میلیارد تومان اوراق سال‌های گذشته سررسید خواهد شد و حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان اوراق جدید منتشر شده و راهی این بازار می‌شوند.

تلاش برای رفع ابهام بانکی و پالایشی‌

دبیر شورای عالی بورس در ادامه به مشکلات برخی صنایع بورسی همچون بانکی‌ها و پالایشی‌ها اشاره کرد و گفت: ابهاماتی همواره گریبان‌گیر شرکت‌های پالایشی و همچنین بانک‌ها بوده است. در این خصوص مذاکراتی با نهادهای مرتبط از جمله وزارت نفت و بانک مرکزی انجام شده است. همکاری کاملی نیز با بانک مرکزی انجام شده است تا بانک‌ها بتوانند صورت‌های مالی خود را بر اساس استاندارد IFRS تهیه و افشا کنند. در خصوص پالایشی‌ها نیز مکاتبات متعددی با وزارت نفت انجام شد. در حال حاضر تقریبا قرار نهایی ما این است که ماهانه قیمت مواد اولیه تعیین و اعلام شود. این موضوع مورد قبول وزارت نفت نیز قرار گرفته است. امیدواریم روز به روز شاهد کاهش ابهامات شرکت‌ها و صنایع در بازار سهام باشیم.

آخرین وضعیت کنتورسازی

محمدی در پایان نگاهی نیز به آخرین وضعیت شرکت کنتورسازی ایران انداخت و عنوان کرد: با توجه به اتفاقاتی که در شرکت کنتورسازی ایران روی داده است، سازمان بورس و اوراق بهادار از بانک پاسارگاد درخواست کرد به عنوان کمک به این شرکت همکاری‌های لازم را به عمل آورد. در همین راستا این بانک قبول کرد تا تمام تلاش خود را برای احیای شرکت کنتورسازی ایران با توجه به اتفاقاتی که در آن رخ داده است، انجام دهد. این اقدامی پسندیده بود. امیدواریم که تولید و سودآوری در شرکت کنتورسازی برقرار شود. سایر اقدامات قضایی نیز مورد پیگیری قرار می‌گیرد تا ان‍شالله بتوانیم حقوق از دست رفته سهامداران را به آنها برگردانیم.

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 147 views بار دسته بندی : بورس تاريخ : 18 مارس 2021 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.