مکس بورس ساخت « کازرو » توجیه دارد؟ - مکس بورس

مجمع سالانه پتروشیمی کازرون به عنوان یکی از زیرمجموعه‌های گروه سرمایه‌گذاری پتروشیمی ایرانیان برگزار شد اما ناظران همچنان نسبت به توجیه ساخت این پتروشیمی پس از راه‌اندازی پتروشیمی گچساران تامل دارند.

 مجمع عادی به طور فوق‌العاده پتروشیمی کازرون اگر چه با تاخیر همراه بود اما با حضور ۶۳ درصد سهامداران رسمیت یافت. پتروشیمی کازرون در حالی در سال ۹۵ با سرمایه ۱۲۳ میلیارد تومان به ازای هرسهم یک ریال زیان ساخته بود که در مجمع سودی تقسیم نکرد.

ماجرای کازرون

پتروشیمی کازرون در سال ۱۳۸۷ با سرمایه ۴۵ میلیارد تومان تاسیس شد و در حال حاضر ۱۲۳ میلیارد تومان سرمایه دارد. این شرکت قرار است پس از اجرای پروژه، ۱۷۵ هزار تن پلی اتیلن سنگین و ۱۲۵ هزارتن پلی اتیلن سبک تولید کند.

خوراک این مجتمع قرار است از خط لوله‌ای تامین شود که اتیلن تولیدی پتروشیمی گچساران را به سمت چهار پتروشیمی کازرون، ممسنی، بروجن و دهدشت بفرستد.

گرچه ساخت خط لوله‌ای که چهار پتروشیمی مزبور در مسیر آن قرار گرفته‌اند در طرح مصوب اولیه جز تعهدات وزارت نفت بود، اما در حال حاضر این وزارت خانه زیر بار ساخت این خط لوله نمی‌رود. به همین خاطر عملیات احداث پتروشیمی کازرون در حد گرفتن زمین و مجوزها و برخی از زیرساخت‌ها و تامین برق و آب و مانند آن انجام و کار اصلی متوقف شد.

مدیریت شرکت و سهامدار عمده (گروه سرمایه‌گذاری پتروشیمی ایرانیان؛ پترول) معتقد است اگر خط لوله مزبور توسط وزارت نفت ساخته نشود، اتیلن تولیدی پتروشیمی گچساران وارد خط لوله اتیلن غرب می‌شود و به مجتمع‌های دیگر واقع در این خط لوله فروخته می شود. از آنجا که هر کدام از چهار پتروشیمی کازرون، ممسنی، بروجن و دهدشت حدود ۲۰ درصد در پتروشیمی گچساران سهم دارند، سود حاصل از فروش اتیلن گچساران بازدهی قابل توجهی برای آن‌ها خواهد داشت.

در عین حال تلاش‌ها جهت دریافت موافقت وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی با ایجاد این خط لوله ادامه خواهد داشت. درصد پیشرفت طرح پتروشیمی کازرون در حال حاضر ۲ درصد است.

پتروشیمی کازرون در سال گذشته در راستای کاهش هزینه‌ها دفتر شیراز و مهمانسرای کازرون را تعطیل و تعداد پرسنل را به ۸ نفر کاهش داده است. از این ۸ نفر تعدادی در دفتر امور مالی تهران و بقیه نیز در کازرون به نگهداری و محافظت از اموال مجتمع مشغول هستند.

در محل مجتمع سه هکتار فضای سبز وجود دارد که توسط شرکتی اداره می شد و در راستای صرفه جویی با شرکت مزبور تسویه شد و یک باغبان برای نگهداری از آن استخدام شد.

هزینه شرکت

بر مبنای گزارش حسابرس قانونی برای ساخت مجتمع پتروشیمی کازرون تاکنون بیش از ۱۲ میلیارد تومان هزینه شد و در حال حاضر عملیات ساخت متوقف است. قرارداد اجاره زمین مجتمع تا پایان سال ۱۳۹۴ بوده است. همچنین لزوم انجام تمامی هزینه‌های جاری ۱٫۲ میلیارد تومانی در سال مورد گزارش برای حسابرس محرز نشد.

بدون دریافت مجوز اولویت‌دار بودن طرح از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی (NPC) و اطمینان از رسیدن خوراک به مجتمع ادامه ساخت پروه عقلانی نیست. برای تمدید قرارداد زمین مشکلی نیست. هزینه‌های جاری نسبت به سال گذشته تغییر چندانی نداشته است.

البته هزینه‌های پرسنلی نسبت به سال گذشته کاهش ۳۵ درصدی داشت اما شرکت دو مورد پرداخت‌های غیرمعمول داشته است؛ یکی ۱۴۴ میلیون تومان بابت مالیات اضافه و جرایم مربوط به سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ و دیگری ۹۴ میلیون تومان خسارت به ۲ نفر از پرسنل شاکی از شرکت که به خاطر دیر رسیدن ابلاغیه‌ها به شرکت امکان دفاع فراهم نشد.

سرمایه‌گذاری در سه مجتمع

پتروشیمی کازرون ۱۰ میلیارد تومان در سه پتروشیمی ممسنی، دهدشت و بروجن سرمایه‌گذاری کرده که عملیات اجرایی آن‌ها نیز متوقف است. این در حالی است که اقتصادی بودن سرمایه‌گذاری ۸۳ میلیارد تومانی در پتروشیمی گچساران منوط به راه اندازی و بهره برداری از این پروژه در حال ساخت است.

از سه پتروشیمی مزبور مجوز اولویت دار بودن پتروشیمی دهدشت از شرکت ملی صنایع پتروشیمی اخذ شده و در حال تامین مالی ارزی و ریالی است. دو پتروشیمی ممسنی و بروجن نیز هرکدام بیش از ۲۰ درصد از سهام پتروشیمی گچساران را دارند که با راه‌اندازی آن در سال ۱۳۹۸ منتفع شد و این سرمایه‌گذاری برای کازرون به سوددهی خواهد رسید.

سود پتروشیمی گچساران به طور مستقیم نیز به پتروشیمی کازرون می‌رسد زیرا بیش از ۲۰ درصد آن در اختیار  کازرون است. سود خالص پتروشیمی گچساران در ظرفیت کامل بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان است.

دعوای حقوقی

بند ۷ گزارش حسابرس مربوط به دعوای حقوقی با شرکت توسعه تجارت و صنعت پویا است که این اختلاف بابت قرارداد مشارکت با این شرکت بوده که تازه‌ترین چک یک و نیم میلیارد تومانی مربوط به اصل طلب برگشت خورده و ۲۹۰ میلیون تومان هم بابت سود مشارکت طلب شده است. طرح دعوی منجر به معرفی اموال و بلوکه شدن آن توسط قوه قضاییه شد.

مال معرفی شده سهام ۶ درصدی شرکت توسعه تجارت و صنعت پویا در پتروشیمی گچساران است که کارشناسان  رسمی در حل ارزش‌گذاری پتروشیمی گچساران هستند تا براساس آن بخشی از این سهام به شرکت منتقل شود.

بخشی از مالیات اضافه‌ای که از شرکت گرفته شده بود و در بند ۵ به آن اشاره شد بابت همین سود دریافتی از قراردادهای مشارکت خارج از سیستم بانک‌ها بوده است (سودهای دریافتی از سپرده‌های بانکی از مالیات معاف است ولی اگر پولی جایی غیر بانک سپرده شود، سود دریافتی مشمول مالیات است).

قطع همکاری با پیمانکار

بر مبنای گزارش حسابرس پتروشیمی کازرون ۳۸۴ میلیون تومان پیش پرداخت نزد شرکت مدیریت کنترل پروژه و ساخت (CCM) دارد که متقابلا ۴۲۰ میلیون تومان بابت فعالیت‌های انجام شده توسط این پیمانکار باید پرداخت شود.

با وجود قطع همکاری با این شرکت مبالغ فوق تسویه نشد. این شرکت به عنوان مشاور طرح انتخاب و برخلاف رویه معمول، پول هنگفتی در ابتدای کار به این شرکت پرداخت شده بود تا به ازای آن در طول زمان کار انجام شود. پتروشیمی کازرون به خاطر عدم رضایت کامل از فعالیت شرکت در بهمن ۹۴ موفق شد از این شرکت خلع ید کرده و در حال حاضر آن‌ها از پتروشیمی کازرون طلب دارند و دنبال تسویه هستند.

معاملات ماده ۱۲۹

بازرس به معاملات ماده ۱۲۹؛ معاملات با اشخاص وابسته که بدون رعایت کامل مقررات مربوطه انجام شد، صحبت کرد. این معامله برای کمک به سهامداران پتروشیمی کازرون و حفظ منافع آن‌ها بود.

به این شکل که سرمایه‌گذاری پتروشیمی ایرانیان (پترول) مبلغ لازم برای مشارکت کازرون در افزایش سرمایه پتروشیمی گچساران را به شرکت داد تا پس از ثبت افزایش سرمایه کازرون این مبلغ تسویه شود. اگر چنین کاری انجام نمی‌شد درصد سهام متعلق به پتروشیمی کازرون در پتروشیمی گچساران کاهش می‌یافت.

توجیه طرح

هیات رئیسه مجمع درباره اینکه آیا پس از راه اندازی پتروشیمی گچساران، ساخت پروژه پتروشیمی کازرون توجیه دارد؟ می‌گویند: در صورت موافقت NPC با اجرای طرح و تعهد اجرای خط لوله توسط وزارت نفت این طرح کماکان توجیه پذیر است.

مقام‌های مسئول پتروشیمی کازرون اعتقاد دارند تولید پلی اتیلن سنگین و سبک هنوز هم در سال‌های آینده برای ایران به صرفه خواهد بود. حتی اخیرا طرح تولید و فروش پلی اتیلن کازرون مورد مطالعه جدی قرار گرفته که نتایج آن روی سایت شرکت گذاشته شده است.

افزایش سرمایه

هیات رئیسه درباره بحه هزینه‌کرد پول افزایش سرمایه می‌گوید: گرچه شرکت هزینه چندانی ندارد اما بخش عمده این پول صرف افزایش سرمایه پتروشیمی گچساران می‌شود. مرحله دوم افزایش سرمایه نیز در ابتدای سال ۱۳۹۷ در پتروشیمی کازرون صورت خواهد گرفت زیرا قرار است صرف شرکت در افزایش سرمایه پتروشیمی گچساران شود. پتروشیمی گچساران با افزایش سرمایه بعدی ۵۰۰ میلیارد تومانی خواهد شد.

دریچه اعداد

  • هزینه مالی به ازای هر سهم؛ صفر تومان.
  • سود سهام محقق شده (EPS) به ازای هر سهم؛  یک ریال.
  • سود توزیع شده (DPS) به ازای هر سهم؛ صفر تومان.
  • سود انباشته به ازای هر سهم؛ ۱٫۶ تومان در پایان اسفند ۱۳۹۵٫

حاشیه‌های مجمع

***  مجمع راس ساعت مقرر (۱۴) شروع و حدود ساعت ۱۵ تمام و مدیر عامل با بیش از بیست دقیقه تاخیر در مجمع حاضر شد.

***  شرکت توسعه و ساختمان برج آوران (از شرکت‌های گروه موسسه مالی اعتباری توسعه و بیمه توسعه) که قبلا عضو هیات مدیره بود و به گفته رئیس جلسه در اداره شرکت همکاری نمی‌کرد از ترکیب هیئت مدیره جدید خارج شد.  

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 193 views بار دسته بندی : بورس تاريخ : 18 مارس 2021 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.