مکس بورس 10 نکته از کارنامه تابستان شرکت‌های بورسی - مکس بورس

انتشار کارنامه شرکت‌های سهامی برای نیمه نخست سال از امروز سرعت فزاینده‌ای به خود گرفته است. همراه با این موج اطلاعاتی «دنیای بورس» عملکرد بنگاه‌ها را یک به یک زیر ذره‌بین گذاشته و مهمترین تغییرات مندرج در صورت‌های مالی بنگاه‌ها را بررسی کرده است. مرور این اطلاعات می‌تواند تصویر روشن‌تری برای تصمیم‌گیری منطقی در شرایط هیجانی کنونی به دست دهد و شفافیت بیشتری به فضای معاملات سهام تزریق کند.

دنیای بورس: صورت‌های مالی نیمه نخست شرکت‌ها حاوی اطلاعات مهمی برای تعیین مسیر سهام در ماههای بعد خواهد بود. در این گزارش اولین موج انتشار صورت‌های مالی شرکت‌هایی از صنایع دارویی، غذایی، زراعت، گروه سیمان، ساخت محصولات فلزی، زغالسنگ و خودرویی مورد بررسی قرار گرفته که نشان می‌دهد سود اسمی شرکت‌ها افزایش چشمگیری داشته است. البته در برخی از این شرکت‌ها شاهد نسبت بالای قیمت به درآمد سهم هستیم.

دپارس

اطلاعات عملکرد نماد «دپارس» در فصل تابستان نشان می‌دهد که سود تابستانی نسبت به بهار ۲۴۵ درصد و نسبت به فصل تابستان سال قبل ۵۵۱ درصد رشد داشته است.

عرضه سهام پخش هجرت در مردادماه و شناسایی سود حدود ۴۸ میلیارد تومانی اثر قابل توجهی در رشد سود خالص این شرکت نسبت به دوره‌های قبل داشته است. با وجود این، نمی‌توان رشد ۳۹ درصدی سود عملیاتی این شرکت را نسبت به بهار نادیده گرفت. «دنیای بورس» به انتظار برای انتشار عملکرد مناسب دارویی‌ها اشاره کرده بود.

ددام

این شرکت دارویی در تابستان به ازای هر سهم ۱۹٫۳ تومان سود شناسایی کرده است. این سود نسبت ب ه بهار سال جاری رشد ۴۹۸ و نسبت به تابستان سال قبل رشد ۲۰۹ درصدی داشته است.

گرچه «ددام» در تابستان درخشش عملیاتی داشته است اما با فرض تکرار سود تابستان در دو فصل باقیمانده نسبت قیمت به درآمد این سهم بالای ۱۵ است.

غبشهر

نرخ مصرف ماده اولیه صنعتی بهشهر در تابستان نسبت به ۶ ماهه منتهی به خرداد ۹۸ رشد ۲ درصد را تجربه کرده است ولی رشد ۶ درصدی نرخ فروش روغن خوراکی رشد سودآوری این شرکت را به دنبال داشته است.

همچنان اخبار پیرامون اختصاص دلار ۴۲۰۰ تومانی به واردات کالاهای اساسی و روغن خام برای این شرکت اهمیت زیادی دارد. با فرض تکرار رویه کنونی در چهار فصل نسبت قیمت به درآمد این سهم حدود ۶ است.

این سهم از کف سالیانه رشد ۲۹۲ درصدی را تجربه کرد. پس از آن تن به اصلاح بیش از ۳۰ درصدی داد.

خفنر

این شرکت در تابستان به ازای هر سهم ۷ تومان سود شناسایی کرده که نسبت به تابستان سال قبل ۲۱ درصد و نسبت به بهار ۹۸ رشد ۴۹ درصدی داشته است.

گرچه سودآوری این شرکت فاصله چشم‌گیری با قیمت سهم دارد اما رشد نسبتا قابل قبولی را در سود خالص این شرکت شاهد هستیم.

زمگسا

گرچه «زمگسا» از سقف تاریخی خود اصلاح ۲۶ درصدی را تجربه کرده، با این حال همچنان ۴ برابر کف قیمتی سالانه است. همین موضوع رشد سود خالص این شرکت نسبت به تابستان سال گذشته را به حاشیه برده است.‌

جهش مبلغ فروش به دنبال فضای تورمی اقتصاد کشور از دلایل اصلی رشد سود خالص این شرکت محسوب می‌شود. همچنان باید در انتظار رخدادهای آتی در سطح اقتصاد کلان و اثر آن بر سودآوری این شرکت بود.

سشمال

رشد ۴۰ درصدی نرخ فروش نسبت به میانگین فروش ۶ ماهه نخست سال مالی اثر قابل توجهی در رشد سود عملیاتی تابستان سیمان شمال داشته است. با این حال افزایش محسوس هزینه‌های اداری در این فصل نسبت به میانگین فصل‌های قبل باید مورد توجه قرار گیرد. با فرض تکرار این سود طی یک سال نسبت قیمت به درآمد حدود ۵ را در شرایط کنونی دارا است.

در شرایط کنونی اخبار پیرامون کاهش احتمالی یارانه‌های پنهان (بودجه دولت) و همچنین احتمال افزایش قیمت سوخت می‌تواند بر سودآوری این شرکت و دیگر نمادهای سیمانی اثرگذار باشد.

فبیرا

باید توجه داشت که «فبیرا» از ابتدای سال ۹۷ تا پایان معاملات امروز ۱۵ برابر شده است. علاوه بر این حدود ۱۳ میلیارد تومان از سود ۹ ماه نخست سالی مالی این شرکت به فروش دارایی‌های ثابت اختصاص دارد که توانایی تکرار آن پایین به نظر می‌رسد. بر این اساس باید امیدوار بود که رویه عملیاتی این شرکت تکرارپذیر باشد تا بتواند قیمت کنونی این سهم را توجیه کند.

کشرق

«کشرق» با افزایش مقدار تولید و همچنین رشد قابل توجه نرخ فروش، رشد سودآوری را تجربه می‌کند. میزان تولید زغال سنگ این شرکت در نیمه نخست سال جاری حدود ۳۵ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد داشته است. علاوه بر این رشد محسوس نرخ فروش محصولات نیز در رشد درآمد حاصل از فروش و به دنبال آن بهبود سودآوری شرکت موثر بوده است.

اما به صورت مشخص باید به این موضوع توجه داشت که قیمت امروز «کشرق» ۴۵۰ درصد بالاتر از کف قیمتی سالیانه این سهم است. در حالی میانگین سود نیمه نخست سال ۹۸ این شرکت کمتر از ۴ میلیارد تومان است که این شرکت ارزش بازار ۲۲۴ میلیارد تومانی را دارا است.

غپینو

«غپینو» در تابستان با جهش بیش از ۲ برابری سود خالص نسبت به بهار، سود ۳۱ میلیارد تومانی را محقق کرده است. صنعتی پارس مینو در یک نیمه بیش از ۹۰ درصد سود خالص سال گذشته را محقق کرده است.

در این شرکت لازم است به درآمدهای غیرعملیاتی نیز توجه شود. در این بخش حدود ۴ میلیارد تومان به فروش دارایی ثابت اختصاص دارد که احتمال تکرار آن در فصل‌های آتی بعید به نظر می‌رسد.

«غپینو» از جمله نمادهایی بود که اطلاعیه افزایش سرمایه ۴۳۲ درصد روی کدال نیز نتوانست مانع از نزول قیمتی این سهم شود. البته نباید فراموش کرد که این سهم نیز نسبت به کف سالیانه خود بیش از ۶ برابر شده است و تقریبا تمام انتظارات را پیش‌خور کرده است. ارزش بازار سهام صنعتی پارس مینو در حالی به ۱۸۴۰ میلیارد تومان رسیده است که با فرض تحقق سود خالص تابستان طی یک سال نسبت قیمت به درآمد «غپینو» حدود ۱۶ است.

دالبر

شرکت البرزدارو همگام با دیگر نمادهای دارویی روزهای متوالی است که صف فروش را تجربه می‌کند. حجم معاملات این نماد در روزهای اخیر خیلی کم بوده و این باعث شده که با وجود صف‌های فروش اما قیمت پایانی افت چندانی نداشته باشد.

وضعیت عملیاتی «دالبر» در تابستان نیز به تنهایی مناسب ارزیابی می‌شود اما اگر قیمت سهم در نظر گرفته شود شاید معادلات تغییر کند. سرمایه‌گذاری البرز حدود ۳۸ تومان سود در تابستان محقق کرده است که اگر این سود برای یک سال، قابل تکرار فرض شود نسبت قیمت به درآمد این سهم حدود ۸ است.

با این حال اگر احتمال حذف «دلار ۴۲۰۰» از تامین کالاهای اساسی قطعی شود وضعیت متفاوتی را می‌تواند برای سودآوری این شرکت‌ها رقم بزند.

برای مطالعه جزئیات عملکرد شرکت‌ها به کانال تلگرامی «دنیای بورس» مراجعه کنید.

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 205 views بار دسته بندی : بورس تاريخ : 30 دسامبر 2020 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.